Workshops WEST4WORK 2015 [13u30-14u15] & [14u30-15u15]
Keuze uit diverse workshops:
Workshop 1 - Creatief aanwerven loont.
13:30 - 14:15
In jouw aanwervingsbeleid kan je als werkgever een beroep doen op een hele resem opleidings- en tewerkstellingsmaatregelen. De diverse vormen van werkplekleren ( IBO, instapstages, voltooiingsstages, Nederlands op de werkvloer, …) helpen jou om jouw nieuwe of toekomstige werknemers de nodige competenties bij te brengen. Bij de eigenlijke aanwerving kan je in een aantal gevallen de loonkost flink drukken dankzij maatregelen als Activa, 50+-premie, startbanen, doelgroepvermindering eerste aanwervingen, … Alleen zien veel mensen door de bomen het bos niet meer. Deze workshop biedt jou daarom een kort maar handig overzicht van de belangrijkste maatregelen!
WEST4WORK_presentatie_Monika Geldhof & Johanna Vanaudenaerde_3.11.2015.pdf
Workshop 2 - Combinatie leren en werken volop in beweging. Naar een volwaardig Duaal Leren.
13:30 - 14:15
Leren en Werken vandaag en morgen | Carl Lamote van het Departement Onderwijs en Vorming licht het huidig stelstel leren en werken toe en schetst de ambities en principes van de conceptnota Duaal Leren.
Proeftuin Duaal Leren in de voedingssector | Ann Vanassche van Voka West-Vlaanderen stelt een pilootproject voor waarbij scholen en voedingsbedrijven de handen in elkaar slaan om een DUAAL leertraject secundair onderwijs 3de graad uit te werken. Door het aanbieden van een kwaliteitsvolle leerplek en een goede begeleiding op de werkvloer krijgen jongeren uit het technisch- en beroepsonderwijs de beroepscompetenties aangeleerd in een bedrijf. Op die manier worden arbeidsmarktrijpe jongeren voorbereid op een tewerkstelling in de groeiende voedingssector in West-Vlaanderen.
Workshop 3 - Duurzaam ondernemen, dat doe je zo ...
13:30 - 14:15
Wat kan het Charter Duurzaam Ondernemen voor uw bedrijf betekenen? | Philippe Tavernier van de POM West-Vlaanderen stelt u de voordelen en opportuniteiten van het West-Vlaams Charter voor.
Ervaringen van bedrijven met het Charter | Gunther Bamelis (’t Veer) en Evy Dubois (Grandeco Group) getuigen over hun ervaringen met het Charter.
WEST4WORK_presentatie_Philippe Tavernier_03.11.2015.pdf
Workshop 4 - Taalbeleid & interculturaliteit op de werkvloer.
13:30 - 14:15
Henk Vandenbroucke (VDAB) toont het belang van Nederlands op de werkvloer aan en hoe taal-IBO en de HELP-module daar een extra ondersteuning kunnen bij bieden.
Ann De Lobel (De Werkplekarchitecten) geeft toelichting over taalcoaching op de werk- en opleidingsvloer en gaat dieper in op hoe dit praktisch aangepakt wordt.
Ines Verhalle (RESOC-SERR Midden-West-Vlaanderen) biedt een antwoord op heel wat “vreemde vragen” die gesteld worden door werkgevers.
Berten Larnout (Deltagroep) toont enkele inspirerende voorbeeldacties rond taalbeleid binnen de Kringloopwinkel.
WEST4WORK_presentatie_Henk Vandenbroucke_03.11.2015.pdf
Workshop 5 - Een medewerker met een arbeidshandicap als collega: waarom niet?
13:30 - 14:15
Heb je een medewerker met een arbeidsbeperking in dienst? Dan kan je bij VDAB terecht voor een erkenning, premies en persoonlijk advies. Nancy Deboeuf (VDAB) zet de verschillende stappen op een rijtje.
Sofie Meeuws (Jobcentrum) reikt passende oplossingen aan om je medewerker aan de slag te houden binnen jouw organisatie.
Durf jij een duootje doen? Stefanie Laridon (GTB) laat je kennis maken met de DUO-Day. Of hoe bedrijven de kans geven aan personen met een arbeidsbeperking om een nieuwe werkervaring op te doen.
WEST4WORK_presentatie_Nancy Debeuf_03.11.2015.pdf
Workshop 6 - Niet harder maar slimmer werken: aan de slag met innovatieve arbeidsorganisatie.
13:30 - 14:15
Lieven Eeckelaert (Flanders Synergy) legt de principes van innovatieve arbeidsorganisatie bloot en geeft aan wat Flanders Synergy voor u kan betekenen.
IPV werkt aan een nieuwe dienstverlening om bedrijven uit de voedingsindustrie te ondersteunen in een optimale arbeidsorganisatie die zorgt voor betere resultaten, een sneller reactievermogen, gemotiveerd personeel en werkbare jobs. Lieve Ruelens (IPV) licht toe hoe bedrijven hiertoe eerste stappen kunnen zetten aan de hand van een organisatiescan.
Veerle Breemeersch (Academie voor de Toekomst) vertelt u meer over de West-Vlaamse Masterclass ‘Innovatieve arbeidsorganisatie in de praktijk’.
WEST4WORK_presentatie_Lieven Eeckelaert_3.11.2015.pdf
WEST4WORK_presentatie_Lieve Ruelens & Henk Dejonckheere_3.11.2015.pdf
Workshop 7 - Het (nieuwe) arbeidsmarkt- en doelgroepenbeleid in vogelvlucht.
13:30 - 14:15
Het Vlaams arbeidsmarkt- en doelgroepenbeleid wordt, o.m. naar aanleiding van de zesde staatshervorming, hertekend. Rebecca Baetens (VDAB) schetst in grote lijnen wat er reeds veranderd is, momenteel aan het veranderen is en wat er wellicht nog allemaal zal veranderen.
WEST4WORK_presentatie_Rebecca Baetens & Peggy Van Den Steen_3.11.2015.pdf
Workshop 8 - Competentiegericht matchen via de VDAB-website.
14:30 - 15:15
Je hebt een vacature? Dat treft, want VDAB heeft een uitgebreide databank met geschikte profielen. Bovendien raadplegen ook werknemers de VDAB-website om hun loopbaan een nieuwe wending te geven! Maak dus zeker jouw vacatures bekend via VDAB. Bij het invullen van vacatures wordt het werken met competenties steeds belangrijker. In deze workshop reiken we jou een aantal tips and tricks aan om de kwaliteit van jouw vacature nog te verhogen en zo de kans te vergroten dat jouw vacature resulteert in de aanwerving van dé ideale kandidaat.
Workshop 9 - We kunnen niet zonder techniek & technisch onderwijs.
14:30 - 15:15
We moeten de muren bij deze scholen naar beneden halen, hun deuren wagenwijd openzetten voor de bedrijven in de omgeving, voor de man in de straat, zodat iedereen kan zien hoe sjiek techniek is! Hoe zorgen we er voor dat er meer jongeren kiezen voor “toekomstgerichte en arbeidsgerichte studierichtingen”? Wie helpt mee om de openstaande “technische vacatures” in te vullen bij de bedrijven? Een probleem waar we op vandaag nog steeds geen kant en klare oplossing voor hebben.
Ann Bulcaen en Els Callemein (RTC) geven inzicht in enkele nieuwe aanpakken / ideeën die leven op het werkveld.
WEST4WORK_presentatie_Ann Bulcaen & Els Callemein_3.11.2015.pdf
Workshop 10 - Welzijn- en gezondheidsbeleid: waarom, wat en hoe?
14:30 - 15:15
Joeri Vannyvel (Vigez) vertelt ons wat het belang nu precies is van het voeren van een gezondheidsbeleid op de werkvloer en Diederik Derijcke van Logo Leieland vzw koppelt hier meteen een aantal concrete methodieken aan. Ook de rol van de externe diensten voor Preventie en Bescherming op het werk wordt in de kijker gezet. We maken bovendien kennis met de Wellfie; projectleider Sofie Vandenbroeck vertelt ons alles wat we moeten weten over deze tool die u op een snelle manier een totaalbeeld geeft van het werkvermogen binnen uw organisatie.
Want een goed werkvermogen bepaalt in welke mate uw medewerkers in staat zijn hun werk uit te voeren, en het fundament van een goed werkvermogen is een goede gezondheid!
WEST4WORK_presentatie_Joeri Vannyvel_3.11.2015.pdf
Workshop 11 - Verzilver de vergrijzing in uw onderneming en op de arbeidsmarkt.
14:30 - 15:15
Patrick Verschelde (OKC) wijst op het belang van een degelijke leeftijdsanalyse en het opmaken van een competentiematrix.
Christ Vanneste (ABVV) en Geert Lein (ACV) serveren inspirerende acties in het kader van CAO104 (Werkgelegenheidsplan 45+).
Heidi Compernol (VDAB) zoomt in op de doelgroepvermindering voor oudere werknemers.
WEST4WORK_presentatie_Patrick Verschelde_3.11.2015.pdf
WEST4WORK_presentatie_Christ Vanneste & Geert Lein_3.11.2015.pdf
Workshop 12 - Sociale economie – what’s in it for me? Novy en Deceuninck getuigen.
14:30 - 15:15
Samenwerking via enclave werking | Tim Vannieuwenhuyse (Waak) en Nicolas Piers (Novy) getuigen over hun samenwerking via enclave werking. Novy legt uit waarom ze de keuze hebben gemaakt om met Waak in zee te gaan.
Maatregel Art 61 Privé – meerwaarde voor je bedrijf | Jean-Vasco Degryse (Deceuninck) en Charlotte Castryck van Welzijnshuis Roeselare getuigen over de maatregel Art 61 privé – hoe kan je als werkgever iemand in statuut art 60 tewerkstellen?
WEST4WORK_presentatie_Tim Vannieuwenhuyse & Nicolas Piers_3.11.2015.pdf
Workshop 13 - Uw loopbaanbeleid: maak kennis met een aantal (gewijzigde) ondersteuningsmogelijkheden.
14:30 - 15:15
Welke mogelijke wegen kan je als organisatie bewandelen in het streven naar inzetten van talenten en competenties van jouw medewerkers?
Isabel Van Wiele van het Departement Werk en Sociale Economie verzorgt de inleiding en loodst ons door een aantal wijzigingen op het vlak van organisatie-ondersteuning die op til staan vanaf januari 2016. Naast een mobiliserende campagne en het inzetten van de Talentontwikkelaar komen ook de mogelijkheden binnen ESF en de KMO-portefeuille aan bod.
Op deze beide laatste wordt nog wat dieper in gegaan;
Louis Vervloet, Algemeen Directeur van ESF, licht hun werking toe en laat ons kennis maken met welke opportuniteiten hierin liggen.
Workshop 14 - Het (nieuwe) arbeidsmarkt- en doelgroepenbeleid in vogelvlucht.
14:30 - 15:15
Het Vlaams arbeidsmarkt- en doelgroepenbeleid wordt, o.m. naar aanleiding van de zesde staatshervorming, hertekend. Rebecca Baetens (VDAB) schetst in grote lijnen wat er reeds veranderd is, momenteel aan het veranderen is en wat er wellicht nog allemaal zal veranderen.
west4workpresentatierebeccabaetenspeggyvandensteen3112015_1.pdf